2013. október 24., csütörtök

Mire számíthatunk, ha pszichológussal kezdünk dolgozni? - Első rész



Megszületett a döntés, végre rászánjuk magunkat a segítségkérésre. De kihez forduljunk? Mi fog ott történni? Sokszor azért visszakozunk, mert ezekre a kérdésekre nem kapunk választ, és inkább elodázzuk a dolgot. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a hozzánk illő szakembert! Kényes ügy ez, hiszen a saját dolgainkat kell megosztani egy idegennel. Nem mindegy, hogy kinek beszélünk magunkról, és kire bízzuk az olyan információkat, amik feltehetőleg nem publikusak. A pszichológussal való közös munkát ezért rend szerint az információgyűjtés előzi meg. Orvoshoz, fodrászhoz, autószerelőhöz is hasonlóan megyünk. Van, aki az ismeretségi körében kérdezősködik, van, aki az interneten próbál szakembert választani. A hatékony gyakorlati munka bejósolhatóságának megítélésére ajánlanék néhány szempontot. Lássuk ezeket szépen sorban!

Valóban pszichológus a kiszemelt szakember?
Elképzelhető, hogy az aura-látók, indigó-szakértők, sámándobos táltosok, javasasszonyok is tudnak segíteni valamiben, de egészen biztos, hogy nem a pszichológiai tanulmányaik során megszerzett tudást fogják hasznosítani a velünk végzett munkájuk során. Nézzük meg a honlapon, hogy hol tanult, milyen tapasztalatai vannak az illetőnek! Amikor felvesszük vele a kapcsolatot, rákérdezhetünk, hogy milyen végzettsége van, foglalkozott-e már hozzánk hasonló emberekkel. Aki ilyenen megsértődik, vagy magyarázkodni kezd, az már nekem élből gyanús lenne. Sajnos nagyon sok olyan segítő hirdeti magát pszichológusként, akinek egyébként semmi köze nincs a szakmához. Jó, ha megpróbáljuk ezt kiszűrni. Ha valaki nagyon szimpatikus, de nem tudjuk eldönteni, hogy valóban rendelkezik-e a megfelelő szakmai végzettséggel, akár megkérhetjük arra is, hogy mutassa meg a diplomáját. Segítség lehet, ha tudjuk, hogy a pszichológus alapdiplomát öt éves egyetemi képzés során lehet megszerezni. Jelenleg 6-7 olyan felsőoktatási intézmény van Magyarországon, ahol erre módja nyílik az embereknek.

Pszichológus, vagy pszichiáter?
Nagyon sokan összemossák a két szakmát. Pedig különbség van. Figyelem! A pszichológus nem pszichiáter! A pszichiáter egy szakorvos, orvosi diplomával, orvosi(bb) szemlélettel, jogosultsággal, hogy gyógyszert írjon fel, ha szükségesnek látja. A pszichológus ezzel szemben egy másik szakma. A pszichológus nem orvos, és nem ír gyógyszert. Az emberek lelki eredetű problémáinak szakszerű feltérképezésére és a klienssel való közös megoldások kialakítására kiképzett szakember. A két szakma sok esetben dolgozik együtt, vannak olyan esetek, ahol szükséges a páciensek gyógyszeres támogatása is. Ha a pszichológus a problémát olyan természetűnek ítéli, amellyel a belátása szerint nem tud csupán a saját szakértelmére hagyatkozva segíteni, javasolhatja a pszichiáterrel való konzultációt.

Milyen szakvizsgával rendelkezik? Milyen szakmai továbbképzéseken vett részt?
Ha sikerült néhány valódi pszichológust találnunk, tovább tudjuk szűkíteni a kört, ha megnézzük, milyen szakvizsgája van a kiszemeltnek. Más dologhoz ért a klinikai szakpszichológus, és máshoz a munka- és szervezetfejlesztő szakpszichológus. A tanácsadó mást csinál, mint a sport szakpszichológus. Lehet, hogy valakinek több szakvizsgája is van. Ez általában előnyt jelenthet, hiszen feltehetően szélesebb körben tájékozott az illető. A módszertani képzettségek, elvégzett szakmai workshopok szintén jó pontok, képbe kerülhetünk a szakmai érdeklődéséről, és arról, hogy a mi problémánkon fog-e tudni segíteni. Fontos tudni, hogy klasszikus értelemben vett pszichoterápiát önállóan csak a pszichoterápiás eljárások végzésére képesítéssel rendelkező szakorvosok (pszichiáterek), illetve a klinikai szakpszichológusok végezhetnek! A tanácsadó szakpszichológus, vagy a munka- és szervezetfejlesztő szakpszichológus tehát nem végezhet terápiát. Ez általában diagnosztikát, konzultációt, módszertani tanácsadást jelent.

Milyen szakmai tapasztalatokkal rendelkezik?
Döntő fontosságú információ. Fontos lehet, hogy mióta van a pályán az illető! Ha találunk információt a korábbi munkahelyeiről, feladatköreiről, be tudjuk lőni, hogy mennyire lehet tapasztalt a mi problémánk vonatkozásában. Érdemes olyan szakembert választani, aki dolgozott már korban, problémakörben hozzánk hasonló emberekkel.

Mit mond magáról, milyen problémákban tud segíteni?
Fontos, hogy mit állít a szakember. Nézzük meg, hogy ez összhangban van-e a szakképzéseivel, szakmai tapasztalataival! Ha valaki túl sok mindent felsorol, nem biztos, hogy mindenhez kellően mélyen ért!

Milyen módszertani keretekben gondolkozik? Hogyan közelíti meg a problémákat?
Kérdezzük meg, hogy milyen módszereket használ a munkája során, mire számíthatunk, ha elmegyünk hozzá beszélgetni. Más jellemzi pl. a kognitív módszereket alkalmazó szakembert, és más az analitikus szemléletben tevékenykedőt. A különböző pszichológiai iskolákról itt lehet olvasni. Egyre ritkább az olyan szakember, aki csak egyetlen módszertani iskola tanítását követné szigorúan. A legtöbb pszichológus több szemléletet is alkalmaz egyidejűleg a munkája során.

Egyéb szempontok Számos további szempont is szóba jöhet, de ezek sokkal inkább szubjektíven megítélhető kérdések. Pl. mennyire rokonszenves az illető a bemutatkozása alapján, mennyibe kerülnek az általa hirdetett szolgáltatások, vagy mennyire rugalmas a rendelési ideje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése